vineri, 12 septembrie 2008

Student inchis din cauza unei teze de doctorat despre terorism



La sapte ani dupa atentatele din 11 septembrie, cand a inceput Razboiul impotriva terorismului, e inca multa confuzie in privinta dusmanului.

Si asta dupa ce un student britanic de origine araba s-a trezit suspectat de terorism cand pregatea la universitatea engleza Nottingham o teza despre extremism.

El a descarcat de pe Internet un manual Al-Qaeda, care insa, era postat pe site-ul Federatiei americane a oamenilor de stiinta. Sursa era chiar Departamentul Justitiei. Documentul poate fi in continuare gasit si consultat de oricine pe Internet.

Tanarul a fost ridicat din campus si tinut sase zile in arest preventiv, timp in care politia i-a luat la bani marunti toata viata, i-a interogat parintii si si i-a perchezitionat casa.

Apoi, a fost eliberat fara nicio explicatie. El sustine ca asta nu e o cale sa lupti cu terorismul: "daca inchizi oameni nevinovati, ii faci pe multi altii sa devina si mai radicali, asa o sa dai nastere la alti o mie de Osama ben Laden."

Ca sa justifice asemenea incidente, autoritatile insista ca lumea s-a schimbat dupa 11 septembrie 2001 si nu trebuie lasata garda jos impotriva amenintarii teroriste. Cu alte cuvinte, mai bine interogam un nevinovat decat sa-i lasam pe vinovati sa scape.

Niciun comentariu: