joi, 11 septembrie 2008

Se implinesc sapte ani de la atentatele care au lovit S.U.A



La 11 septembrie 2001, aproape 3000 de oameni, intre care si patru romani, au murit la New York, Washington si Pennsylvania in urma atacurilor retelei teroriste al Qaida.

La ora locala 8 si 46 de minute (15:46 ora Romaniei), primul avion s-a izbit cu putere in turnul de nord al complexului World Trade Center. Iar un sfert de ora mai tarziu, o alta aeronava a lovit celalalt turn.

Lovituri violente, pe care intreaga lume le-a privit ingrozita in direct, pe ecranele televizoarelor. Astazi, ca in fiecare an, americanii vor comemora victimele.

Printre cei ramasi captivi in zgarie nori erau si patru romani. Alexandru si Corina Stan erau casatoriti si lucrau ca informaticieni pentru o firma americana, la etajul 103 al Turnului de nord. Abia sosisera la serviciu cand soarta a lovit fara mila.

Eugen Gabriel Lazar, si el informatician, era in acelasi turn la etajul 102. Cel de-al patrulea roman, Joshua Poptean, nici macar nu lucra in World Trade Center. Antreprenor in constructii, avea o intalnire de afaceri in restaurantul de la etajul 106. Niciunul dintre ei nu a scapat cu viata.

In ciuda eforturilor americanilor, Osama Bin Laden este in continuare de negasit. Ca si acum sapte ani, Casa Alba garanteaza ca il va vana pe liderul terorist.

La New York, acolo unde se ridicau turnurile gemene, este un santier. Aici se va ridica asa numitul "Freedom Center", o constructie gigantica, programata sa fie gata in 2012.

Astazi, va fi loc de pelerinaj pentru familiile victimelor. Si tot astazi, un monument urias inchinat victimelor de pe 11 septembrie va fi dezvelit la Pentagon, unde 184 de oameni si-au pierdut viata.

Niciun comentariu: