miercuri, 10 septembrie 2008

Ceausescu, al treilea despot din lume. Ce cred fostii supusi?



Top 10 cei mai extravaganti dictatori realizat de cotidianul "The Times", il claseaza pe Nicolae Ceausescu pe locul trei. El e depasit doar de liderul nord-coreean Kim Jong-il si de presedintele filipinez - Ferdinand Marcos.

Potrivit jurnalistilor de la The Times, "in timp ce popoarele lor traiau in teroare, saracie si agonie, ei isi urmareau doar propriile scopuri si isi satisfaceau propriile mofturi."

Desi la prima vedere nu se vedea, Ceausescu nu era lipsit de excese. Chiar daca avea un salariu oficial de doar 3.000 de dolari, el a reusit, in timp, sa construiasca 15 palate, sa aiba yahturi, colectii de arta si haine de firma.

Simbolul grandomaiei de care suferea ramane Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari constructii din lume.

Liderul de la Phenian, care s-a clasat pe primul loc in clasamentul celor de la The Times, s-a remarcat prin gusturi extrem de costisitoare, hobbyuri la fel de scumpe si extravagante. Are o coletie de sute de masini de lux si 17 palate.

Nici ocupantul locului doi nu este mai prejos. Presedintele filipinez, Ferdinand Marcos, avea o singura pasiune: banii. Marcos a depozitat miliarde de dolari, in conturi aflate in afara tarii. Aceeasi pasiune pentru bani o avea si sotia sa, Imelda.

Din topul celor mai excentrici dictatori nu lipsesc nici Iosif Stalin sau Saddam Hussein, a carui avere era estimata la cinci miliarde de dolari si era echivalenta cu datoriile nationale ale tarii sale.

Niciun comentariu: