miercuri, 10 septembrie 2008

Incepe sfarsitul lumii sau aflam cum sa ne teleportam?



Dupa ce vor reconstitui primele fractiuni de secunda de dupa aparitia universului, mii oamenii de stiinta spera sa descopere in cel mai mare laborator construit vreodata lucruri despre care noi am auzit numai din cartile si filmele Science Fiction: teleportare, calatorie in timp sau alte surse de energie. Va fi sfarsitul lumii, striga tot mai multi pamanteni care cer anularea experimentului programat in Elvetia.

Laboratorul subteran din Elvetia va gazdui cea mai indrazneata incercare a omului de cand calca pe pamant. Tot in timpul experimentului se va putea vedea si particule noi cum ar fi materia intunecata despre care se spune ca umple universul, dar despre care nu stim insa nimic.

Toate aceste teorii stiintifice se vor putea transforma apoi in descoperiri care sa ne schimbe fundamental vietile. Teleportarea, calatoria in timp, alte surse de energie, secretul vietii sunt doar cateva dintre acestea. Si daca vi se pare putin SF totul, aflati ca in aceste laboratoare au fost inventate internetul asa cum il folosim azi si aparatura de radiologie, precum RMN-ul din spitale.

Ideile fizicianului Peter Higgs au pus asadar in miscare constructia celei mai mari si precise unelte create de om. La tunelul de sub Geneva se munceste de 40 de ani, cu sprijinul a 60 de natiuni si investitii de zeci de miliarde de euro. In pragul experimentului se ridica insa primele semne de intrebare legate de gaurile negre care vor aparea. Un fizician german, Otto Rossler, prevede ca acestea vor ramane aici si vor creste in interiorul pamantului. Va aparea apoi un fascicul de lumina in Oceanul Indian dupa care gaura neagra va incepe sa consume din interiorul Terrei.

Tunelul de ciocnire a protonilor are 27 de kilometri si este cea mai mare unealta creata de om. Laboratorul de la Geneva este comparat ca importanta cu aparitia piramidelor. 6.000 de specialisti participa la experiment. 20.000 de calculatoare din toata lumea vor procesa volumul urias de informatii generat de detectoare. Fizicienii cauta bosonul Higgs sau "particula lui Dumnezeu" care poate explica originea lucrurilor.

Niciun comentariu: